|
Asil Gıda Bulgurları Sanayi ve Ticaret |
|
|
|
|
|
Bulgur genellikle durum
tipi sert buğdaydan (Triticum Durum) yapılmaktadır.Bu buğdayın
temel özelliği, gluten (protein) miktarının yüksek olmasıdır.
Buna karşılık nişasta miktarı düşük tür. Diğer yandan durum
buğdayında azotlu ve pigment (renk) maddeleri bulgura uygun
miktardadır. Buğdayın pişirilmesi esnasında; nişasta, azotlu
proteinlerle kimyasal yapı oluşturarak, pişme sıcaklığının etkisiyle
jelatinleşerek sert bir yapı oluşturur. Aynı zamanda, pişme
sıcaklığının etkisiyle mikroorganizmalar ve gıdaların bozulmasına
sebep olan enzimler inative olarak; biochemical reaksiyonlar
durdurulmuş olur, bu sebeple bulgurun raf ömrü artırılmış olur.
Pişme işleminin tam gerçeklişmediği durumlarda, son ürün kalitesi
düşük olurken, cam ve sert yapı bozularak; böcek ve haşerelere
karşı bulgurun dayanaklılığı azalır. |
|
|
BİR
GIDA MADDESİ OLARAK BULGURUN ÜSTÜNLÜKLERİ VE ÖZELLİKLERİ
1.Besin değerinin
yüksekliği
2.Fiyatının düşüklüğü
3.Stoklanabilirlik ve dayanıklılığının yüksekliği
4.Kolay hazırlanabilirlik
5.Böcek ve haşarata dayanıklılığı
6.Sahip olduğu fiberden dolayı, bağırsak kanseri riskini azaltabilmesi
7.Yarı mamül özelliği
8.Sıcak ve rutubete dayanıklılığı
9.Bulgurun kumyasal ve fiziksel özellikleri TS-2284’e göre
düzenlenerek, üretim bu standartlar çerçevesinde üretilmektedir.
|
|
|
KALİTEYE
ETKEN FARK
Hammadde
Üretim Sistemi
Üretim Ortamı
Üretim Standartları
Ürün Standartları
Ambalaj Standartları
Tüketim Bilinci
|
|
BESİN
DEĞERLERİ (Genel)
Yaklaşık
100 Gr. için
|
Kalori
|
Karbonhidrat
(gr.)
|
Protein
(gr.)
|
Yağ
(gr.)
|
Kalsiyum
(mg.)
|
Demir
(mg.)
|
Vit.A
(I.U.)
|
Vit
B1 (mg.)
|
Vit
B2 (mg.)
|
Niasin
(mg)
|
Vit.
C (mg.)
|
Barbunya
|
346
|
57,0
|
21,0
|
1,5
|
128
|
5,4
|
15
|
0,30
|
0,11
|
2,1
|
0
|
Bezelye
|
346
|
61,6
|
22,5
|
1,8
|
64
|
4,8
|
100
|
0,72
|
0,15
|
2,4
|
4
|
Fasulye
|
349
|
55,9
|
22,6
|
1,6
|
86
|
7,6
|
15
|
0,54
|
0,19
|
2,1
|
3
|
Mercimek
|
351
|
57,4
|
23,7
|
1,3
|
68
|
7,0
|
100
|
0,46
|
0,30
|
2,0
|
4
|
Buğday
|
354
|
69,3
|
11,5
|
2,2
|
36
|
3,1
|
0
|
0,57
|
0,12
|
4,3
|
0
|
Bakla
|
354
|
53,7
|
25,0
|
1,7
|
77
|
6,0
|
100
|
0,53
|
0,30
|
2,5
|
6
|
Pirinç
|
360
|
68,9
|
9,7
|
1,9
|
50
|
4,0
|
15
|
0,38
|
0,20
|
7,2
|
0
|
Nohut
|
376
|
56,7
|
19,2
|
6,2
|
134
|
7,3
|
45
|
0,46
|
0,16
|
1,7
|
1
|
Makarna
|
367
|
76,3
|
11,0
|
1,1
|
16
|
1,0
|
0
|
0,13
|
0,04
|
1,1
|
0
|
Tarhana
|
329
|
58,8
|
14,4
|
3,9
|
78
|
1,8
|
-
|
-
|
0,07
|
4,1
|
0
|
Bisküvi
|
341
|
-
|
8,1
|
10,5
|
217
|
0,5
|
-
|
-
|
0,08
|
0,4
|
0
|
Pirinç
(Kabuksuz) |
359
|
78,0
|
7,1
|
1,1
|
14
|
1,0
|
0
|
0,16
|
0,04
|
2,5
|
0
|
Pirinç(Kabuklu) |
360
|
68,9
|
9,7
|
1,9
|
50
|
4,0
|
15
|
0,38
|
0,20
|
7,2
|
0
|
Buğday
Unu (R.%85) |
350
|
74,3
|
11,7
|
1,5
|
24
|
1,0
|
0
|
0,32
|
0,07
|
1,7
|
0
|
Buğday
Unu (R.%72)
|
364
|
75,5
|
10,9
|
1,5
|
16
|
1,3
|
0
|
0,13
|
0,04
|
4,3
|
0
|
Ekmek |
247
|
53,1
|
7,2
|
1,1
|
20
|
2,5
|
-
|
0,25
|
0,06
|
2,1
|
0
|
Mısır |
351
|
72,0
|
9,4
|
4,2
|
9
|
3,5
|
200
|
0,43
|
0,10
|
1,9
|
0
|
|
BESİN
DEĞERLERİ(Bulgur)
Yaklaşık
100 Gr. için
|
Kalori
|
Karbonhidrat
(gr.)
|
Protein
(gr.)
|
Yağ
(gr.)
|
Kalsiyum
(mg.)
|
Demir
(mg.)
|
Vit.A
(I.U.)
|
Vit
B1 (mg.)
|
Vit
B2 (mg.)
|
Niasin
(mg)
|
Vit.
C (mg.)
|
BULGUR |
350
|
69,8
|
12,5
|
1,5
|
40
|
3,5
|
0
|
0,40
|
0,04
|
4,3
|
0
|
|
|
|